zaterdag 29 april 2017

Ujjayi ademhaling



1. Adem in langs de neus (mond is gesloten).
2. Adem vervolgens uit via je neus. Terwijl je dit doet probeer je je keelgat ietsje te vernauwen. (ook hier is de mond gesloten)
Aanleertrucje : Doe dit op de manier zoals je ook zou doen als je even een vlekje damp wil toveren op een spiegel met je adem.  Het is net alsof je wil ruiken naar je adem. Breng je hand maar voor de mond en maak  bewust het geluid ‘haaaaaah’  op onze uitademing.   Pas dit nu toe met gesloten mond.
4. Dan passen we dit ook toe wanneer we inademen, ook hier maken we ons keelgat iets nauwer.  Hoor het zachte geruis in je keel. 
In het begin lijkt dit niet gemakkelijk maar uiteindelijk ga je deze ademhaling bijna van zelf toepassen, dit voelt na een tijdje ook heel natuurlijk aan.
Wat zijn de voordelen van de Ujjayi Ademhaling ?
1.   Het verbetert onze concentratie tijdens het uitvoeren van onze verschillende asana’s.  We kunnen het zachter geruis van onze adem volgen : het vormt als ware onze focus.

2.   Deze ademhaling zorgt voor meer warmte binnen in het lichaam.  De wrijving van de lucht door onze ademhalingsorganen creĆ«rt een warmte in het lichaam.  Warmte heelt altijd ! Warmte laat ook toe dat je vlugger gaat ontspannen.

3.   De Ujjayi ademhaling zorgt ook voor meer bewustwording.  We worden ons bewust van onze ademhaling : hoe de borstkast uitzet wanneer we inademen, en hoe de borstkast weer in mekaar zakt tijdens de uitademing.


4.   De Ujjayi ademhaling vormt een barometer.  Wanneer deze ademhaling niet vlot kan gebeuren wil dit zeggen dat we te ver gaan in een houding of dat we een houding foutief aannemen. Op deze manier laat deze ademhaling ons ook kennis maken met onze grenzen, onze lichaamsgrenzen. 

5.   Door de Ujjayi ademhaling zien we een zuurstof stijging in het bloed.  Dit zorgt er voor dat onze spieren minder snel verzuren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan altijd via facebook !!!
Mercikes voor je reactie !
Het is altijd leuk om een reactie te ontvangen.
Bij een vraag volgt zeker een antwoord !
Ohm Shanti !!