vrijdag 2 mei 2014

Iyengar yoga

B.K.S. Iyengar 




B.K.S. Iyengar is een invloedrijke yogi van 94 jaar die nog elke dag 3 uur aan yoga doet.

Iyengar karakteriseert zich voor zijn yogaposes die er uit zien als kunstwerken.  Hij voert de yogahoudingen tot perfectie uit.  

Onder zijn invloed is de Iyengar-yoga ontstaan.  
Dit is een vorm van hatha yoga die ontwikkeld is door B.K.S. Iyengar zelf.  

Typisch voor de Iyengar-yoga is dat er gebruik gemaakt wordt van hulpmiddelen (de komende dagen hier meer over op de yogablog) zoals banden, blokken en kussentjes, die dienen als ondersteuning bij het uitvoeren van de asana's.  Deze hulpmiddelen hebben tot doel de beginnende, de minder lenige beoefenaars op een eenvoudige manier de oefeningen volledig te laten ervaren.

Iyengar-yoga wordt beschouwd als een krachtig instrument om stress van het moderne leven te verminderen.

B.K.S. Iyengar heeft verschillende interessante boeken geschreven.



Een belangrijk voorbeeld hiervan is :

 "Yoga als levenskunst
(ISBN 9789069637136, € 27,90)




Korte inhoud door : Youbedo.com

'Yoga maakt het mogelijk opnieuw een gevoel van heelheid in het leven te ontdekken, waarbij je niet het gevoel hebt dat je constant bezig bent de brokstukken aan elkaar te passen. 
Yoga zorgt voor een innerlijke vrede die niet wordt verstoord en vertroebeld door de eindeloze spanningen en worstelingen van het leven.  Door yoga kan men een nieuw soort vrijheid vinden waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestond.'- citaat uit de inleiding "Yoga als levenskunst" beschrijft in zeven hoofdstukken de weg naar heelheid, innerlijke vrede en totale vrijheid. B.K.S. Iyengar, door de BBC geroemd als 'de Michelangelo van yoga', roept de lezer op 'de grote stroom over te steken van de oever van onwetendheid naar de oever van kennis en wijsheid'. Vijftig jaar geleden kwam Iyengar naar het Westen om Licht te laten schijnen op Yoga. Nu presenteert hij in dit indrukwekkende boek zijn ervaringen van een halve eeuw om Licht te laten schijnen het Leven.  B.K.S. Iyengar is een van's werelds vooraanstaande yogaleraren en de schrijver van het bestverkopende yogaboek aller tijden, Yoga Dipika (Light on Yoga).  Hij heeft cultuuriconen en wereldleiders onderwezen en ook duizenden leraren, die zijn modernisering en verfijning van de yoga tot in alle uithoeken van de wereld hebben verspreid. Hij was een van de eerste leraren die yoga in het Westen introduceerden en er zijn nu wereldwijd honderden centra waar Iyengar-yoga wordt onderricht. Royalties die voortvloeien uit de verkoop van dit boek schenkt de auteur aan goede doelen in zijn geboortedorp Bellur, Karnataka (India).


Achterflap van het boek : 





De Engelse versie is "Light on life".

B.K.S. Iyengar-hailed as "the Michelangelo of yoga" (BBC) and considered by many to be the most important living yoga master--has spent much of his life introducing the modern world to the ancient practice of yoga. Yoga's popularity is soaring, but its widespread acceptance as an exercise for physical fitness and the recognition of its health benefits have not been matched by an understanding of the emotional, intellectual, and spiritual development that the yogic tradition can also offer. In Light on Life, B.K.S. Iyengar brings readers this new and more complete understanding of the yogic journey. Written with the depth of this sage's great wisdom, Light on Life is the culmination of a master's spiritual genius, a treasured companion to his seminal Light on Yoga.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan altijd via facebook !!!
Mercikes voor je reactie !
Het is altijd leuk om een reactie te ontvangen.
Bij een vraag volgt zeker een antwoord !
Ohm Shanti !!