donderdag 20 februari 2014

Borstkanker : minder kwalen na borstkanker dankzij yoga

Minder kwalen na overleven borstkanker dankzij yoga

© thinkstock.
Sporten is dikwijls al moeilijk voor gezonde mensen, maar voor zij die kanker hebben overleefd en vaak erg zware therapie en operaties achter de rug hebben is het haast onmogelijk. Nieuw onderzoek wijst uit dat het regelmatig beoefenen van hatha yoga door vrouwen die borstkanker hebben overleefd de vermoeidheid en ontstekingen na de ziekte kan verminderen. Zo zouden de vrouwen op een haalbare manier dezelfde voordelen kunnen krijgen als van intensievere sporten.
Studies hebben aangetoond dat sporten de gezondheid van kankeroverlevers bevordert, maar de zware vermoeidheid en pijnen die patiënten vaak ervaren na hun behandeling ontmoedigt hen om op een fiets te kruipen of te gaan lopen. Een nieuwe studie die werd gepubliceerd in het 'Journal of Clinical Oncology' heeft aangetoond dat yoga een haalbare manier kan zijn voor ex-kankerpatiënten om dezelfde gezondheidsvoordelen als die van zwaardere sporten te bekomen.

Voor het onderzoek van de Universiteit van Ohio State beoefende één groep vrouwen die borstkanker had overleefd twee keer per week hatha yoga en een controlegroep deed dat niet. Onderzoekster Janice Kiecolt-Glaser en haar team keken naar twee veelvoorkomende kwalen van ex-kankerpatiënten: vermoeidheid en ontstekingen. Vermoeidheid hindert 1 op 3 vrouwen die kanke hebben overleefd en ontstekingen kunnen onder andere diabetes, kanker, hartziekten en vermoeidheid veroorzaken.
Grote langetermijneffecten
Na zes weken ondervonden de onderzoekers dat de participanten die yoga hadden beoefend minder last hadden van ontstekingen en aangaven dat ze minder vermoeid waren. Het team herevalueerde de deelnemers van de studie na een paar maanden en stelde vast dat de effecten op lange termijn zelfs nog groter waren. De yogagroep had tot 20 procent minder ontstekingen en 57 procent minder vermoeidheid dan de controlegroep.

Kiecolt-Glaser heeft verschillende verklaringen voor het positieve effect van yoga. Vrouwen die borstkanker hebben overleefd hebben vaak last van een onderbroken nachtrust wat leidt tot ontstekingen en vermoeidheid, en de vrouwen die yoga beoefenden sliepen beter. De ademhalingsoefeningen in yoga kunnen ook stressverminderend werken. Een yogagroep zou ook kunnen zorgen voor sociale ondersteuning die helpt bij het genezingsproces. Voorgaand onderzoek heeft al aangetoond dat sporten goed is voor het verminderen van ontstekingen omdat het zorgt voor gewichtsverlies. De yogagroep verloor echter geen gewicht. "Toen ik dat vaststelde dacht ik dat er geen effecten gingen zijn, maar er waren toch verbeteringen op het vlak van ontstekingen. Er moet dus iets specifiek helend zijn aan yoga" zegt Kiecolt-Glaser.
(Door: Lore Vanaudenhove)

Bron : Goed Gevoel - Lore Vanaudenhove
http://www.goedgevoel.be/gg/nl/120/Kanker/article/detail/1792840/2014/02/13/Minder-kwalen-na-overleven-borstkanker-dankzij-yoga.dhtml



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan altijd via facebook !!!
Mercikes voor je reactie !
Het is altijd leuk om een reactie te ontvangen.
Bij een vraag volgt zeker een antwoord !
Ohm Shanti !!